Kurumsal Kimlik

Ana Sayfa/Kurumsal Kimlik
Kurumsal Kimlik2022-10-14T14:20:36+03:00

Kurumsal Kimlik Tasarımı

Kurumsal kimlik, marka imajı ve marka kimliği terimleri genelde birbirinin yerine kullanılır, fakat aslında birbirinden farklı terimlerdir.

  • Kurumsal kimlik, algıyı düzenleyen faaliyetler ile ilgilidir.
  • Marka kimliği, hedef kitlesi tarafından tam olarak nasıl algılanmayı istediğidir.
  • Marka imajı, tüketiciler tarafından tutulan dış algılardır.

Kurumsal Kimlik Nedir?

Peki ‘kurumsal kimlik’ ile ne demek istiyoruz ve kurumsal kimlik tasarımı nedir? Ve kurumsal kimliğin markalaşmadan farkı nedir? Kurumsal kimlik, bütün organizasyonun genel görsel algısını oluşturur. Belirli bir hizmette veya üründe, hikayesi olan bir markalaşmadan, görsel unsurlardan arkasındaki hikâyeye ve pazardaki konumuna kadar farklılık gösterebilir.

Kurumsal kimliği tanımlayabilmek zor olabilir. Kurumsal kimlik, kurum kültürünüzden çok daha fazlasıdır ve “biz kimiz?” sorusuna cevap vermelidir. Kurumsal kimliği kısaca özetlemek gerekirse, bir şirketin hedef kitlesinden iyi bir algı elde etmek için yaptığı eylem olduğunu söyleyebiliriz. Kurumsal kimlik tasarımı, kurumsal iletişim ve kurumsal davranış yoluyla elde edilir.

Kurumsal kimlikten bahsederken ilk aklımıza gelen şey, markanın kendisini görsel olarak halka sunma şeklidir, fakat bu her türlü pazarlama materyali aracılığıyla yansıtılmalıdır: reklamlar, grafik tasarımı, logo tasarımı, katalog tasarımı, sosyal medya varlığı ve hatta halkla ilişkileri. Unutmayın ki, iyi bir kurumsal kimlik oluşturmak ve dışarıya doğru hareket etmek için kuruluşunuzun içinden başlamalısınız. Kurumsal kimliğin üç temel unsuru şunlardır:

  1. Kurumsal iletişim: müşterinize sunduğunuz değer teklifi;
  2. Kurumsal davranış: değerlerini ve stratejisini tanımlayan şirket içindeki eylemler.
  3. Kurumsal tasarım: Şirketin değer önermesine karşı çıkmasına yardımcı olan ürün ve hizmetlerin tasarımı.

Bu üç unsuru dengelemek, işletmenizin görsel olarak iyi bir temsilinden fazlasını gerektirir. İyi bir işveren markası oluşturmak, kendi değer önermelerinize inanmak ve marka vaadiniz doğrultusunda kararlar almak gerekir.

Sedefoğlu
Farbam

Kurumsal Kimlik Tasarımı

Kurumsal kimlik tasarımı, şirketinizi benzersiz kılan ve rekabette öne çıkan marka varlıklarını içerir. Bir markanın şirket kimliği tasarımı, grafik tasarımına, logo tasarımına, adına, stil kılavuzuna, sloganına, renk paletine, tipografisine, katalog tasarımına, binalarına, kartvizitlerine ve daha fazlasına görsel olarak yansıtılır. Kurumsal kimliğin korunması, çalışanların belirlenen kimliğe uyması için bir marka kılavuz kılavuzu oluşturularak yönetilebilir. Kurumsal kimlik tasarımı için logo tasarımı, kurumsal kimlik katalog tasarımı ve çeşitli grafik tasarım Hobi Ajans olarak sizlere sunduğumuz seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

CMS
Satka

Neden Kurumsal Kimlik Çalışması Yaptırmalıyım?

Her organizasyon yaşayan, nefes alan, sürekli büyüyen, değişen ve dış etkilere yanıt veren bir varlıktır. Bu nedenle, kuruluşunuzun kurumsal kültürünün, marka bilinci oluşturma ve stratejisiyle ayrılmaz bir şekilde nasıl bağlantılı olduğunu görmek kolaydır. Ne yazık ki birçok şirket, bir kriz onları sert gerçeklerle yüzleşmeye zorlayana kadar kurumsal kimliklerini yönetmeyi ve korumayı görmezden gelir. Önlenemez krizler yaşamamak adına kurumsal kimliğinizi en doğru şekilde şekillendirmelisiniz.

Kurumsal Kimliğe Neler Dahildir?

Her bireyin kendisine ait bir konuşma tarzı, kendisine ait jestleri, kendi tarzına uygun kıyafet, saç ve parfümle imajını vurgulama yeteneği vardır. Bir bireyin tarzı, onu diğerlerinden ayıran yegâne şeylerdendir. Bireyler hakkında ilk hatırladığımız şey, bizi çeken veya tam tersi iten, bu kişiyle herhangi bir şekilde etkileşimi tekrarlama isteğinden kalıcı olarak mahrum bırakan şeydir.

Aynı şey bir şirketin kurumsal kimliği için de söylenebilir. Kurumsal kimlik, şirketin yüzü ve başarısı için tek bir imaj sağlayan renk, grafik tasarımı, logo tasarımı ve diğer tekniklerin birleşimidir. Özenle ve özgün olarak geliştirilen kurumsal kimlik, şirketinizin müşterileri, ortakları ve diğer bağımsız gözlemcileri tarafından tanınmasını, algılanmasını ve hatırlanmasını sağlayacaktır. Kurumsal kimlik çalışması, şirketin bütün faaliyetleri için çalışır ve şirketinizi rakiplerinden farklı kılar.

Yukarıda bahsettiğimiz üzere, bir şirketin kurumsal kimliği, bir organizasyonun genel “yüzünü” temsil eden bütün görsel unsurları içermektedir. Bunlar şunları içerir:

  • Şirket logosu
  • Renk uyumu
  • Grafik tasarımı
  • Kısa açıklama veya slogan
  • Kurumsal kimlik katalog tasarımı

Kurumsal Kimlik Çalışmasının Önemi

Güçlü bir kurumsal kimlik sahibi olmak, insanların markanız ve ürünlerinizi veya hizmetleriniz ile ilgili duygularını şekillendirmelerinde çok büyük öneme sahiptir ve bu duyguları şekillendirmeniz için harika bir aracıdır. Günümüzün rekabetçi pazarında, her büyüklükteki, misyon ve amaçtaki kuruluşlar için bir kurumsal kimlik çalışmasının önemi dışında marka stil kılavuzu ve ilkeler oluşturmak hayati önem taşımaktadır. İşte bunun dört nedeni.

  • Bağlılık: Tutarlı bir kurumsal marka kimliği oluşturmak, kuruluştaki herkesin müşterilerle, paydaşlarla ve potansiyel müşterilerle her etkileşim kurduğunda onu aynı şekilde temsil etmesini sağlar.
  • Uzmanlık: Markanızı, kendi sektörünüzde güvenilir bir uzman olarak yansıtmanıza bir şirket kimliği yardımcı olacaktır.
  • Güvenilirlik: Özenle hazırlanmış ve geliştirilmiş olan bir kurumsal kimlik sayesinde, markanızın görsel sunumunu e-posta, sosyal medya vb. bütün kanallarda standart hale getirebilirsiniz.
  • Yetki: Güçlü bir kurumsal kimlik, sizi rakiplerinizden ayırır ve markanızın tasarım, iletişim ve eylem yoluyla kolayca tanınmasını sağlar.

Kurumsal Kimlik Çalışmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saygın bir kurumsal kimlik oluşturmayı başaran ve sürdüren markalar, şirket imajı ve kurumsal kimlik üzerinde buna karşılık gelen olumlu bir etkiyle ödüllendirilir. İyi bir örnek, 30 yıl ve sadece birkaç küçük yanlış adımdan sonra hala yenilikçi ve çığır açan bir marka olarak görülen Apple. Kurumsal kimliğin, bir marka için ne kadar çok önemli olduğunu gösteren diğer şirketler arasında tamamen müşteri memnuniyetine odaklanan Coca-Cola var. Tüm bu şirketlerin ortak noktası nedir? Onlar milyonlarca insanın bildiği ve güvendiği markalardır.

Güçlü bir kurumsal görsel kimlik, marka değerinize muazzam bir değer katar ve aslında en güçlü varlığı olabilir. Uygun şekilde geliştirilen bir marka kişiliği, siz ve müşterileriniz arasında bir bağ oluşturur, kalıcı bir güç oluşturmaya yardımcı olur ve nihayetinde gelecekteki tüm müşteri etkileşimleri için zemin hazırlar.

Kurumsal Kimlik Oluşturma Aşamaları

  1. Logo Tasarımı

Logo tasarımı, kurumsal kimliğin grafik öğelerinden en belirginidir diyebiliriz. En çok öne çıkan görsel işaretçi olduğu için, şirketinizi anında tanımlayabilmek adına harekete geçmelidir. Apple’ın ısırılmış elmasının, Google’ın renkli kelime işaretinin ve Twitter’ın mavi kuşunun ikonik ticari markalaşmasını ve bunların hepsinin bir görsel öğeyi organizasyonun markasının tüm değerleriyle nasıl anında uyumlu hale getirdiğini düşünün. Güçlü bir kurumsal logo tasarımı, yukarıda belirtilen durumlarda olduğu gibi, bir kuruluşu işletme olmaktan kültürel bir simge olmaya bile götürebilir.

  1. Yazı Tipi ve Yazı Tipleri

“Bir resim bin kelimeye bedeldir” deyimi devam ediyor, ancak tipografinin keşfi (kurumsal kimliğin temel unsurlarından biri) size, yazılı kelimenin tarzı, şekli, boyutu ve aralığının da çok şey söyleyebileceğini söyleyecektir. Bu, web içeriği, kartvizitler, e-posta şablonları ve daha fazlası için geçerlidir. Yazım, daha ilk kelimeyi bile okumadan sıcak ve samimi, zarif ve lüks ya da cesur ve otoriter olabilir.

Kendi filminin konusu olacak kadar önemli bir yazı tipi olan Helvetica, 1957’de Max Miedinger ve Edouard Hoffman tarafından hem tabelalarda hem de baskıda net, cesur ve okunaklı olacak faydacı bir stil yaratma çabasıyla tasarlandı. Yazı şekli, New York Metrosu’nda kullanılmaya başlandı ve o zamandan itibaren şehirle eşleşmiş bir hal aldı ve modern Amerikan kültürünü yansıtan sembolik çekiciliği nedeni ile Jeep ve American Apparel gibi markalar tarafından da benimsendi.

Tipografik stil, e-postalarda, sunumlarda, sözleşmelerde, e-posta imzalarında, broşürlerde, kırtasiye malzemelerinde, ofis tabelalarında ve daha fazlasında görünen kurumsal kimliğinizin en geniş kapsamlı unsurlarından biri olabilir. Bu nedenle, türün kurumunuz için uygun olması hayati önem taşır, ister istikrar ister modernlik çağrıştırıyor olsun, kurumun kim olduğunun doğru bir yansıması olmalıdır. Her şeyden önce, yazı tipi seçiminde okunaklı ve net olmasının yanında farklı dijital platformlarda aynı şekilde çalışması gerektiğini de unutmayın.

  1. Görüntü

Kelimelerin yanı sıra imajlar da kurumsal kimliğin en güçlü unsurlarındandır. Fotoğraf ve illüstrasyonların sahip olduğu tutarlı hisler aracılığıyla organizasyonunuzu temsil ederler. Net bir kurumsal marka kimliğine sahip olmak, grafik tasarımcıları, web geliştiricileri, fotoğrafçıları, editörleri ve yaratıcı tasarım ekibindeki diğerlerini, marka stratejisiyle uyumlu yüksek kaliteli işler sağlamak için güçlendirir. Ayrıca revizyon ihtiyacını ve kaybedilen insan gücü saatlerini azaltır.

  1. Marka Stil Kılavuzları

Kurumsal kimliğinizin tüm çeşitli unsurlarını oluşturduğunuzda, başarılı uygulamalarının sağlanmasına yardımcı olmak için bir dizi ayrıntılı stil yönergesine ihtiyaç vardır. Kurumsal kimlik tasarım kılavuzu veya kurumsal kimlik kılavuzu olarak bilinen kılavuzlar, marka kimliğinizin bütün bireyler tarafından düzgün ve tutarlı bir şekilde uygulanmasını sağlayacaktır.

Yönergeler, farklı görsellerin (ör. resimler, marka renkleri, tipografi, logo tasarımı, grafik tasarımı, katalog tasarımı, şablonlar, web tasarımları vb.) nasıl ve ne zaman kullanıldığını tam olarak özetlemelidir; bu nedenle, tüm yerleşimleri (örneğin, üçüncü taraf e-posta banner’ları, vb.) dikkate almanız gerekir. Marka stil kılavuzunun yanlış yorumlanmasını önlemek için, yapılması ve yapılmaması gerekenler ’in görsel örneklerini eklemek her zaman daha uygun olacaktır.

Kurumsal Kimlik Nelerden Oluşur?2022-10-14T13:36:57+03:00

Kurumsal marka kimliğini oluşturan bazı temel başlıklar mevcuttur. Marka stratejinizi geliştirirken ele almanız gereken dört ana marka bileşeni vardır. Güçlü bir marka; güçlü bir marka kimliği, marka imajı, marka kültürü ve marka kişiliği gerektirir.

Kurumsal Kimlik Tasarımı Fiyatları Nedir?2022-10-14T13:37:19+03:00

Yeni başlayan bir işletmeyseniz, bütçenizin ortalama %5-10 arasını markalaşmaya harcamak iyi bir ölçüttür. İşletmeniz piyasada zaten kurulmuşsa, yıllık gelirinizin %2-4’ünü markalaşmaya harcamayı düşünebilirsiniz.

Kurumsal Kimlik Unsurları Nelerdir?2022-10-14T13:37:24+03:00

Kurumsal kimlik, özel logolardan yazı tipine, etiket satırına, görüntülere, renk paletine ve ses tonuna kadar kuruluşunuzun genel yüzünü temsil etmek için seçilen tüm görsel unsurlardır.

Kurumsal kimlik tasarımı ile ilgili tüm ihtiyaçlarınızda Hobi Ajans deneyimli ekibi ile her zaman en iyi çözümleri sunar. Daha fazla bilgi ve teklif almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Hobi Ajans

Go to Top